Президентът на Франция Еманюел Макрон във вторник ще приеме оставката на своя министър-председател Габриел Атал. Това съобщава franceinfo, като цитира свои източници.

Президентът на републиката отказа оставката на своя министър-председател в деня след втория тур на законодателните избори, по време на които президентската коалиция излезе на второ място след Новия народен фронт. Тогава държавният глава го помоли да остане в Матиньон "за момента, за да гарантира стабилността на страната".

След като подаде оставка, Атал и неговото правителство ще се занимават само с текущите дела. След това 18-те министри, избрани за депутати, ще могат да заседават в Народното събрание и да участват в избора на неговия председател следващия четвъртък. 

Синдикалист заплаши с протести по време на олимпиадата, ако Макрон блокира смяната на властта

Синдикалист заплаши с протести по време на олимпиадата, ако Макрон блокира смяната на властта

Софи Бине, лидер на синдиката CGT, обвини Макрон, че отрича резултата от изборите

Припомняме, че висш френски профсъюзен лидер в четвъртък призова Макрон да остави левият алианс да управлява, след като стана първи на парламентарни избори, намеквайки, че всяка алтернатива може да бъде посрещната с протести по време на Олимпийските игри в Париж. 

В първите си публични коментари, след като "Нов народен фронт" (NFP) победи центристкия лагер на изборите в неделя, Макрон каза в сряда, че "никой не е спечелил" и поиска "републиканските сили" да формират "солидно мнозинство", за да управлява.

От това се разбира, че той иска коалиция, на центристите и умерените партии от "Нов народен фронт", като социалистите и зелените, с изключение на твърдолявата бунтовническа партия "Непокорена Франция" , която той смята извън уважавания спектър.

Софи Бине, лидер на синдиката CGT, каза, че Макрон отрича резултата от изборите и трябва да назначи за министър-председател този, когото NFP избере. Членовете на алианса цяла седмица се опитват да постигнат съгласие за име и стратегия за управление без мнозинство.

"Еманюел Макрон трябва да се откаже от отрицанието си. Той загуби изборите... Той е като Луи XVI, скрит във Версай. Той трябва да се вслушва в страната и да спре да бъде толкова откъснат", каза Бине по телевизия LCI.

Макрон призова традиционните партии да формират коалиция

Макрон призова традиционните партии да формират коалиция

Той използва термина "републикански блок", който предполага основните партии, а не крайната десница и твърдата левица.