Висш френски профсъюзен лидер в четвъртък призова президента Еманюел Макрон да остави левият алианс да управлява, след като стана първи на парламентарни избори, намеквайки, че всяка алтернатива може да бъде посрещната с протести по време на Олимпийските игри в Париж, предава "Ройтерс".

В първите си публични коментари, след като "Нов народен фронт" (NFP) победи центристкия лагер на изборите в неделя, Макрон каза в сряда, че "никой не е спечелил" и поиска "републиканските сили" да формират "солидно мнозинство", за да управлява.

От това се разбира, че той иска коалиция, на центристите и умерените партии от "Нов народен фронт", като социалистите и зелените, с изключение на твърдолявата бунтовническа партия "Непокорена Франция" , която той смята извън уважавания спектър.

Софи Бине, лидер на синдиката CGT, каза, че Макрон отрича резултата от изборите и трябва да назначи за министър-председател този, когото NFP избере. Членовете на алианса цяла седмица се опитват да постигнат съгласие за име и стратегия за управление без мнозинство.

"Еманюел Макрон трябва да се откаже от отрицанието си. Той загуби изборите... Той е като Луи XVI, скрит във Версай. Той трябва да се вслушва в страната и да спре да бъде толкова откъснат", каза Бине по телевизия LCI.,

Френската лява коалиция настоява за правото да състави правителство

Френската лява коалиция настоява за правото да състави правителство

Трите основни партии на лявата коалиция започнаха преговори за намиране на кандидат за министър-председател

Коментарите на Макрон бяха посрещнати с гняв отляво, включително от клона на железопътните работници на CGT, който отговори с призив за протести на 18 юли, деня, в който новоизбраният парламент трябва да се събере.

В него се казва, че протестите трябва да се проведат пред префектурите, седалищата на държавната власт в цялата страна и пред Националното събрание в Париж, за да поискат NFP да състави правителство.

"Нека не позволим нашата победа да бъде открадната от нас!", завършва изявлението.

"Всички ние трябва да участваме в тези събирания, за да държим Националното събрание под наблюдение и да гарантираме, че гласът на хората се зачита", каза Бине, намеквайки, че протестите може да продължат по време на Олимпиадата, ако Макрон не се съобрази.

"На този етап не сме планирали никакви стачки по време на Олимпиадата, но ако Макрон продължи да хвърля бензин в пламъците", каза тя, без да довърши изречението си. Олимпиадата започва на 26 юли.

Макрон призова традиционните партии да формират коалиция

Макрон призова традиционните партии да формират коалиция

Той използва термина "републикански блок", който предполага основните партии, а не крайната десница и твърдата левица.

Вариантите за правителство включват широка коалиция, правителство на малцинството или технократско правителство, ръководено от лице, което не е политически свързано, което ще се стреми да приема закони в парламента за всеки отделен случай, с ad hoc споразумения.

Ръководителят на по-големия, по-умерен синдикат CFDT, Марилиз Леон, каза, че програмата на NFP трябва да бъде отправна точка за следващото правителство.

"Това е, за което гласуваха гражданите. Важно е да уважаваме гласа им", каза тя по радио France Inter.

Лидерите на NFP не са дали знак, че са готови да разбият блока, който беше събран набързо, за да обедини левицата срещу крайнодясният "Нациоланен сбор", което спечели първо място на европейските избори през юни и на първия тур на законодателните избори.

Дните на трескави преговори обаче все още не са довели до консенсусен кандидат за министър-председател от редиците на NFP.

Централната банка на Франция се надява партиите да се разберат до септември

Централната банка на Франция се надява партиите да се разберат до септември

Когато парламентът на втората по големина икономика в еврозоната трябва да гласува бюджета на страната

Лидерите на "Непокорена Франция" казаха, че един от тях трябва да получи работата въз основа на това, че са спечелили най-много места от партиите, членове на NFP, но електоралната математика е оспорвана, тъй като някои депутати все още не са декларирали своята вярност.

Лидерът на Социалистическата партия Оливие Форе също се изяви, като даде да се разбере, че подобно на синдикалистите вярва, че трябва да има ляво правителство, а не такова, съставено от части от левицата и центъра.

Фор описва Макрон като човек, който е откъснат от реалността, опитвайки се да запази хората си на власт въпреки загубата им на изборите.

"Може ли да си представим, че правителството, което загуби изборите, все още трябва да е на мястото си за Деня на Бастилията, за Олимпиадата, а защо не и за есента и да можем да се насладим на компанията им за Коледа, докато сме там?", каза той на Телевизия France 2 късно в сряда.

Дясна Франция направи ляв завой, но към какво?

Дясна Франция направи ляв завой, но към какво?

Да се ​​справиш със задачата, пише вестникът, не позволява (на левицата) да забрави, че крайната десница е по-мощна от всякога