Протестиращи се събраха в петък във френската столица Париж на пореден протест срещу пенсионната реформа, съобщи "Ройтерс". Повод за него стана днешното решение на Конституционния съвет, с което повишаването на възрастта за пенсиониране с 2 години бе утвърдено.

Съобщава се за вандалски акции по време на демонстрацията, като подпалени кофи за боклук.

"Ние сме тук, ние сме тук, дори ако Макрон не го иска, ние сме тук", са скандирали демонстрантите.

Проучванията на общественото мнение показват, че огромно мнозинство отхвърля промените в политиката, както и факта, че правителството прокара законопроекта през парламента без окончателно гласуване, което можеше да загуби.

Франция утвърди пенсионирането на 64 години

Франция утвърди пенсионирането на 64 години

Конституционният съд се произнесе по темата, довела до протести в последните месеци

"Всички синдикати призовават президента на републиката да прояви малко мъдрост, да изслуша и разбере какво се случва в страната и да не обнародва този закон", каза лидерът на синдиката CGT Софи Бине.

В съвместно изявление синдикатите заявиха, че това е "единственият начин да се успокои гневът в страната".

Но служителите отхвърлиха искането, заявявайки, че текстът ще бъде превърнат в закон в следващите дни. Министърът на труда Оливие Дюсоп каза, че той трябва да влезе в сила на 1 септември, както беше първоначално планирано.

Но пенсионната система е крайъгълен камък на ценения модел на социална защита на Франция и синдикатите казват, че парите могат да бъдат намерени другаде, включително чрез по-високо данъчно облагане на богатите.

Въпреки че вниманието беше съсредоточено върху възрастта за пенсиониране от 62 години, само 36% от френските работници се пенсионират на тази възраст, а други 36% вече се пенсионират по-възрастни поради изискване да плащат в системата поне 42 години, за да могат да претендират за пълна пенсия.

Това означава, че нормалната възраст за пенсиониране за френски работник, който е започнал работа на 22-годишна възраст, е била 64,5 години, малко над средната за Европейския съюз (ЕС) от 64,3 години, според данни на ОИСР, базирани на данни от 2020 г.