Президентът Еманюел Макрон е поканил партийните лидери от двете камари на парламента на Франция за разговори на 23 август с оглед назначаването на нов премиер, съобщи кабинетът му, цитиран от Ройтерс.

След изненадващи избори на 7 юли, които доведоха до парламент без ясно мнозинство и удариха центристката коалиция на Макрон, правителството на премиера в оставка Габриел Атал преведе Франция през Олимпиадата в Париж.

Спечелвайки политическо примирие по време на Олимпийските игри Макрон трябва да назначи министър-председател до средата на август. Досега той пренебрегваше кандидата, съгласуван от левия алианс, "Нов народен фронт", който спечели първото място на изборите.

Целта на срещите следващия петък с лидерите на парламентарните фракции в Националното събрание и Сената е "да се изгради възможно най-широкото и стабилно мнозинство, което да служи на страната", се казва в изявление на кабинета на Макрон.

"На законодателните избори френският народ изрази желанието си за промяна и широк консенсус. В дух на отговорност всички политически лидери трябва да работят за изпълнението на това желание", се добавя в изявлението, в което се посочва, че тези разговори ще бъдат последвани от назначаването на нов министър-председател.

Източник, близък до Макрон, каза пред Ройтерс този месец, че президентът вярва, че гласуването е произвело Национално събрание, чийто център на тежестта е в центъра или вдясно, и че новият премиер трябва да може да намери общ език с умерените от целия политически спектър.

Макрон изключи ново правителство до средата на август

Макрон изключи ново правителство до средата на август

Въпреки опитите на ляв алианс да назначи министър-председател