Новият френски премиер Мишел Барние в четвъртък обеща да се опита да работи добре с всички, с цел постигане на единство в разделената страна след месеци на политически катаклизми, съобщава "Ройтерс".

"Французите днес се нуждаят от уважение, единство и умиротворяване", каза Барние в първата си реч на поста, застанал до своя предшественик на поста Габриел Атал, който подаде оставка след изборите.

Припомняме, че по-рано френският президент Еманюел Макрон назначи на поста Мишел Барние - бивш преговарящ на Европейския съюз за Брекзит.

Макрон назначи Мишел Барние за премиер на Франция

Макрон назначи Мишел Барние за премиер на Франция

Два месеца след предсрочните избори

73-годишният Барние ръководи преговорите на ЕС с Великобритания за излизането ѝ от блока в периода 2016-2021 г. Преди това консервативният политик заемаше роли в различни френски правителства и беше еврокомисар.

Два месеца след предсрочните избори страната все още нямаше министър-председател, до четвъртък.

През последните седмици Макрон обмисля поредица от потенциални премиери, нито един от които не събра достатъчно подкрепа, за да гарантира стабилно правителство, и няма гаранция, че ще бъде различно за Барние или за съюзника на Макрон Франсоа Байру, за когото френските медии твърдят, че също се смята за възможен кандидат.

Крайнодесният Национален сбор, чиято партия е една от най-големите в парламента след изборите в началото на юли, обаче даде знак, че няма незабавно да отхвърли Барние или Байру, ако отговарят на определени условия.

Макрон продължава консултациите за нов премиер

Макрон продължава консултациите за нов премиер

В понеделник ще се срещне с Казньов, Оланд и Саркози в понеделник

Барние заяви през 2021 г. че имиграцията е извън контрол - нещо, с което Националният сбор е съгласен.

Франция бе въвлечена в политическа криза, откакто Макрон свика предсрочни избори на 9 юни.

Ръководството на крайнодесния "Национален сбор" се обяви против назначаването за премиер на представител на левицата. Това стесни възможностите пред Макрон за намиране на изход от политическата криза.

Макрон изключи ново правителство до средата на август

Макрон изключи ново правителство до средата на август

Въпреки опитите на ляв алианс да назначи министър-председател

"Нов народен фронт" е широка коалиция от партии, вариращи от умерените социалисти до крайната левица. Коалицията спечели миналия месец най-много места на предсрочните избори за Национално събрание, свикани от Макрон след победата на крайната десница на изборите за Европейски парламент през юни.