Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне в понеделник сутринта с бившия премиер социалист Бернар Казньов, политическа фигура, считана за фаворит за оглавяване на френското правителство, съобщава Politico.

"Бернар Казньов не иска, но ако той стане министър-председател, това е извън задължението и за избягване на допълнителни трудности за страната", каза екипът му пред Le Monde.

Припомняме, че Франция е въвлечена в политическа криза, откакто Макрон свика предсрочни избори на 9 юни. 

Ръководството на крайнодесния "Национален сбор" се обяви против назначаването за премиер на представител на левицата. Това стеснява възможностите пред Макрон за намиране на изход от политическата криза.

Макрон призова традиционните партии да формират коалиция

Макрон призова традиционните партии да формират коалиция

Той използва термина "републикански блок", който предполага основните партии, а не крайната десница и твърдата левица.

Това ще доведе до удължаване на политическата криза във Франция, в която Макрон трябва да намери премиер, който да се ползва с подкрепата на различните фракции в парламента. Задачата обаче се очертава трудна, предвид фрагментирания състав на новото Национално събрание и дълбоките разногласия между отделните политически сили.

"Нов народен фронт" е широка коалиция от партии, вариращи от умерените социалисти до крайната левица. Коалицията спечели миналия месец най-много места на предсрочните избори за Национално събрание, свикани от Макрон след победата на крайната десница на изборите за Европейски парламент през юни.

През последните няколко дни Елисейският дворец имаше голямо желание да прокара името на Казньов, тъй като той е една от малкото политически фигури, които няма да бъдат свалени веднага с вот на недоверие в Националното събрание.

Макрон ще се срещне и с бившите френски президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд в Елисейския дворец в понеделник.

Емануел Макрон търси универсален премиер

Емануел Макрон търси универсален премиер

Стартира нов кръг консултации в опит да бъде съставено правителство

Казньов вече е бил министър-председател при Франсоа Оланд. През 2022 г. обаче напуска социалистическата партия. Той е представител на най-центристката ориентация на френската левица и отдавна е в противоречие с лявата Франция Непоклонена на Жан-Люк Меланшон.

Казньов "не може да се счита за министър-председател с леви наклонности, ако няма подкрепата на четирите политически компонента на левицата в Националното събрание", каза Мануел Бомпар.

Следващият министър-председател ще поеме поста от Габриел Атал, който ще се прехвърли в Националното събрание и ще ръководи групата на про-Макрон от депутати, наречена Заедно за републиката. 

Френският премиер Габриел Атал подаде оставка

Френският премиер Габриел Атал подаде оставка

Той обаче ще остане премиер в служебното правителство