Френският премиер Габриел Атал подаде оставка. Този път тя беше приета от президента Еманюел Макрон. Атал обаче отново ще заеме поста, но в служебно правителство, предаде СиЕнЕн.

Атал предложи да се оттегли още след загубата центристкият алианс на предсрочните парламентарни избори. Тогава Макрон не прие оставката му и го помоли да остане на поста си, за да запази стабилността в страната.

Според френската конституция президентът назначава нов министър-председател, но основния закон не уточнява срока, в който това трябва да се случи. До назначаването на ново правителство действа служебен кабинет, който е в състояние да реагира при извънредни ситуации, но не е упълномощено да въведе законодателни реформи.

Отделно френските депутати ще се съберат в четвъртък, за да изберат председател на Националното събрание с две гласувания, изискващи мнозинство от 577-местния орган. Ако първите два гласувания не изберат някого, кандидатът с най-голяма подкрепа в парламента ще бъде избран на трети вот.

Въпреки че оставката на Атал отваря пътя за Макрон да назначи негов наследник, очевиден кандидат няма. Новоизбраното Национално събрание трябва да заседава за първи път в четвъртък, но Франция ще остане в политическа безизходица, след като вторият тур на гласуването доведе до застой в парламента.

Макрон не прие оставката на премиера Габриел Атал

Макрон не прие оставката на премиера Габриел Атал

Френският президент призова Атал да остане на поста си, поне на този етап, за да осигури стабилност в страната