Властите в Мартиника забраниха демонстрациите в четири общини, след като бурни протести срещу нарастващите разходи за живот доведоха до налагането на полицейски час по-рано тази седмица, се казва в изявление, цитирано от "Ройтерс".

Префектът на Мартиника, местният представител на централното правителство на Франция в отвъдморската територия, каза в изявлението, че всички протести са забранени до понеделник в общините Фор дьо Франс, Льо Ламентен, Дюко и Льо Робер.

"Целта на тази мярка е да се сложи край на насилието и щетите, извършени по време на събирания, както и многото пречки пред ежедневния живот и свободата на движение, които засягат цялото население, особено през почивните дни", каза префектът.

По-рано префектът наложи полицейски час през нощта, за да ограничи движението в определени квартали на Форт дьо Франс и Ламентин, който също изтича в понеделник.

Протести се провеждат и на съседния остров Гваделупа, където стачка на работниците във френската енергийна компания EDF предизвика прекъсвания на тока за населението през седмицата, според предишни изявления на местния префект.

Протестите в отвъдморските територии на Франция, включително убийството на двама мъже по време на нощна операция на полицията в Нова Каледония, са сериозно изпитание за новия премиер Мишел Барние, който трябва да представи кабинета си на президента Еманюел Макрон след две седмици политически пазарлъци.

Продължават размириците в Нова Каледония

Продължават размириците в Нова Каледония

Полицията застреля двама души при операция