Френският премиер Мишел Барние представи в събота новото си правителство, съобщава Politico.

От Елисейския дворец също потвърдиха новината. 

Барние ще очертае допълнително следващите стъпки на своето правителство по време на встъпителната си политическа реч пред парламента на 1 октомври.

Бруно Ретайло — твърд консерватор, известен с твърдата си позиция по отношение на имиграцията, което в миналото доведе до обвинения в расизъм — ще заеме поста вътрешен министър. Няколко видни съюзници на френския президент Еманюел Макрон изразиха загриженост относно потенциалното назначаване на Ритейло, след като се появиха слухове, че той ще получи поста министър на вътрешните работи по-рано тази седмица. Сред тях беше и Ан Женете, която беше обявена за министър на образованието.

Снимка 683450

Източник: EPA/БГНЕС

Бившият министър по европейските въпроси Жан-Ноел Баро от партията Демократично движение е назначен за нов външен министър. Той ще замени Стефан Сежурне от президентската партия, който по предложение на френския президент Еманюел Макрон беше назначен на поста заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), отговарящ за просперитета и индустриалната стратегия на ЕС.

Действащият Тиери Бретон внезапно напусна поста в понеделник с тежки думи към преизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Постът министър на френските въоръжени сили ще продължи да бъде заеман от Себастиен Лекорню. Както отбелязват френските медии, постовете на ръководителите на Министерството на отбраната и Министерството на външните работи традиционно са запазени и обикновено на тях се назначават кандидати, предложени от президента.

Антоан Арман ще бъде министър на финансите. 

Пълният състав включва нови лица на почти всички ключови постове.  Съставът на кабинета бележи изместване вдясно, докато левите протестиращи излязоха по улиците за втори кръг от демонстрации. 

Новият френски премиер каза, че се надява да финализира "преди неделя".

Това се случва след месеци на политическа безизходица след неубедителните предсрочни избори.

Мишел Барние представя правителството си другата седмица

Мишел Барние представя правителството си другата седмица

Потенциално слагайки край на период на политическа несигурност преди вероятната битка за бюджета за 2025 г.

Властите в Мартиника забраниха демонстрациите в четири общини, след като бурни протести срещу нарастващите разходи за живот доведоха до налагането на полицейски час по-рано тази седмица.

Протести се провеждат и на съседния остров Гваделупа, където стачка на работниците във френската енергийна компания EDF предизвика прекъсвания на тока за населението през седмицата, според предишни изявления на местния префект.

Протестите в отвъдморските територии на Франция, включително убийството на двама мъже по време на нощна операция на полицията в Нова Каледония, са сериозно изпитание за новия премиер Мишел Барние, който трябва да представи кабинета си на президента Еманюел Макрон след две седмици политически пазарлъци.

Хиляди протестираха срещу Макрон и Барние във Франция

Хиляди протестираха срещу Макрон и Барние във Франция

Левицата обвини президента, че е откраднал победата им на изборите

Парламентарният лидер на френската крайнодясна партия "Национален сбор" Марин льо Пен призова по-рано през септември за нови избори през следващата година.

"Това е несъстоятелно, каза льо Пен пред съпартийци. Велика страна, каквато е Франция, не може да функционира по този начин, каза лидерът. Остават 10 месеца и аз съм убедена, че в края им ще има нови парламентарни избори, каза Льо Пен. Имаме система, при която този, който е с най-малко гласове, е отговорен за съставянето на правителство, посочи тя. Тя не може да издържи".

Президентът Еманюел Макрон разпусна парламента през юни, след като "Национален сбор" победи неговия центристки алианс на европейските избори.

Този ход хвърли страната в политическа безизходица, но според френското законодателство той не може да наложи ново разпускане поне една година след вота.

Очаква се Льо Пен да се кандидатира отново за президент през 2027 г., когато изтече вторият и последен мандат на Макрон.

Президентът се надяваше да утвърди относителното си мнозинство в парламента, като свика изборите в края на юни и началото на юли, но това не се случи. Премиерът Габриел Атал подаде оставка.

Левият съюз спечели най-много места в долната камара на Народното събрание, но няма работещо мнозинство.

Центристката фракция на Макрон вече е вторият по големина блок.

Антиимиграционната партия на льо Пен и Жордан Бардела е трета, но излезе от изборите като най-голямата партия. Бардела призова съпартийците си да бъдат силна опозиция в парламента, след като няма да управляват страната.

Макрон назначи консервативния премиер Барние, като изглежда, че разчита и на съгласието на Льо Пен, за да го задържи на власт.

Франция иска отсрочка от ЕК за представянето на план за намаляване на бюджетния дефицит

Франция иска отсрочка от ЕК за представянето на план за намаляване на бюджетния дефицит

Страната опитва да реши проблема си с публичните финанси

Назначаването му предизвика недоволство от левицата.

Барние, 73-годишен бивш външен министър, действаше като преговарящ на ЕС за Брекзит. 

Барние каза, че ще защити някои от ключовите политики на президента и ще затвърди позицията на правителството по отношение на имиграцията. Правителството му ще бъде натоварено със задачата да ръководи реформите и бюджета, на фона на натиска от страна на Европейската комисия (ЕК) и пазарите на облигации Франция да намали дефицита си.

Барние заяви през 2021 г. че имиграцията е извън контрол - нещо, с което "Националният сбор" е съгласен.

Ръководството на крайнодесния "Национален сбор" се обяви против назначаването за премиер на представител на левицата. Това стесни възможностите пред Макрон за намиране на изход от политическата криза.