Френският министър-председател Мишел Барние каза в сряда, че ще сформира новото си правителство следващата седмица, потенциално слагайки край на период на политическа несигурност преди вероятната битка за бюджета за 2025 г, предава "Ройтерс".

Президентът Еманюел Макрон избра Барние, 73-годишен консерватор и бивш преговарящ за Брекзит, да ръководи правителството два месеца след като предсрочните законодателни избори, свикани от Макрон, доведоха до това, че ляв съюз спечели най-много гласове, но не успя да постигне абсолютно мнозинство.

Барние каза, че ще защити някои от ключовите политики на президента и ще затвърди позицията на правителството по отношение на имиграцията. Правителството му ще бъде натоварено със задачата да ръководи реформите и бюджета, на фона на натиска от страна на Европейската комисия и пазарите на облигации Франция да намали дефицита си.

Барние заяви през 2021 г. че имиграцията е извън контрол - нещо, с което Националният сбор е съгласен.

Ръководството на крайнодесния "Национален сбор" се обяви против назначаването за премиер на представител на левицата. Това стесни възможностите пред Макрон за намиране на изход от политическата криза.

Хиляди леви демонстранти в събота излязоха по улиците на редица градове във Франция, за да протестират срещу номинацията на дясноцентриста Мишел Барние за министър-председател и "заграбването на властта" на президента Еманюел Макрон.

Хиляди протестираха срещу Макрон и Барние във Франция

Хиляди протестираха срещу Макрон и Барние във Франция

Левицата обвини президента, че е откраднал победата им на изборите