Франция поиска от Европейската комисия да удължи след 20 септември крайния срок за представяне на план за намаляване на публичния дефицит, за да се приведе в съответствие с проектобюджета на Париж за 2025 г. Това пише изданието La Tribune du Dimanche, позовавайки се на министерството на финансите.

Има опасност бюджетния си дефицит на страната да бъде значително по-висок от прогнозирания за тази година, ако Франция не намери допълнителни средства за хазната. Влошаващите се финанси поставиха Париж в дисциплинарни процедури на ЕС и изправиха бъдещия министър-председател Мишел Барние пред трудни въпроси, тъй като той иска да състави ново правителство и да подготви бюджет до 1 октомври. Освен това над него е надвиснала заплахата от вот на недоверие.

La Tribune посочва, че Франция е поискала отсрочка от ЕК в опит да реши проблема с публичните си финанси. Изданието не пояснява каква отсрочка е поискала втората най-силна икономика в Европа. Френското министерство на финансите се надява това да осигури съгласуваност на плана и проектобюджета за 2025 г.

Говорител на ЕК заяви, че държавите-членки могат да се споразумеят с Комисията за удължаване на срока за представяне на план за намаляване на публичния дефицит.

Барние готов да работи за единството на Франция

Барние готов да работи за единството на Франция

След месеци на несигурност страната вече има премиер