Лидерите на страните, участващи във форума на Г20 в Мексико, се договориха резервите на МВФ да бъдат увеличени с повече от 430 милиарда долара.

Това се казва в заключителната декларация на срещата, която се проведе в курортния град Лос Кабос.

Лидерите на Г20 ще разработят мерки за пълна защита на еврозоната, включващи банков надзор, саниране и рекапитализиране, осигуряване на вложенията.

Участниците в срещата изразиха надежда за „плодотворно партньорство" между еврозоната и новото гръцко правителство, което трябва да бъде  сформирано от победилата в изборите партия „Нова демокрация".

Лидерите са ангажират да се борят активно с глада по света и с безработицата.
Според заключителните решения, Г20 ще следи цените на петрола и другите суровини, за да предприеме мерки за стабилизиране на пазарите, в случай на необходимост.

Участниците в срещата постигнаха съгласие да бъде удължен до 2014 г. мораториумът върху протекционизма.

„Проведохме важна дискусия за протекционизма. Беше постигнат консенсус за необходимостта от отказ от протекционизъм и продължаване на мораториума. Въпреки че някои от представителите на двадесетицата имаха съмнения, в крайна сметка постигнахме съгласие да продължим мораториума до 2014 г." - коментира мексиканският президент Фелипе Калдерон на пресконференция в Лос Кабос, където се провежда срещата на Г20.