Правителството на Гана работи върху нова политика, при която ще използва злато, а не резервите си в щатски долари за закупуване на петролни продукти, каза вицепрезидентът на страната Махамуду Бавумиа, цитиран от Ройтерс.

Този ход има за цел да се справи с намаляващите валутни резерви, съчетани с търсенето на долари от вносителите на петрол, което отслабва местната валута седи и увеличава разходите за живот.

Брутните валутни резерви на Гана възлизаха на около 6,6 милиона долара в края на септември 2022 г., което може да покрие вноса на петрол за по-малко от три месеца. Това е спад от от около 9,7 милиона долара в края на миналата година, според правителството.

Ако бъде приложена, както е планирано за първото тримесечие на 2023 г., новата политика "ще промени фундаментално нашия платежен баланс и значително ще намали постоянното обезценяване на нашата валута", каза Бавумиа.

Използването на злато би попречило на обменния курс да повлияе директно върху цените на горивата или комуналните услуги, тъй като местните продавачи вече няма да имат нужда от чуждестранна валута за внос на петролни продукти, обясни той.

"Бартерът на злато срещу петрол представлява голяма структурна промяна", добави той.

Съобщението на Бавумиа беше публикувано, когато министърът на финансите Кен Офори-Ата обяви мерки за намаляване на разходите и увеличаване на приходите в опит да се справи с нарастващата дългова криза.

В представянето на бюджета за 2023 г. пред парламента в четвъртък Офори-Ата предупреди, че западноафриканската нация е изложена на висок риск от дългови проблеми и че обезценяването на седито сериозно засяга способността на Гана да управлява публичния си дълг.

Правителството преговаря за пакет от помощи с Международния валутен фонд, тъй като нацията, производителка на какао, злато и петрол, е изправена пред най-тежката си икономическа криза от десетилетия.

Борсовата цена на суровия петрол продължава да спада

Борсовата цена на суровия петрол продължава да спада

Предложения таван на цената на руския петрол породи съмнения за ограничаване на търсенето