Франция потвърди в неделя, че Гърция ще закупи още шест от нейните изтребители "Рафал". С тях броят им достига общо 24, предаде АФП.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис разкри тези планове на властите в страната.

"Обявих закупуването на 18 "Рафал"-а. Скоро ще имаме 24", каза той по време на посещението си на Международния панаир в Солун. Той добави, че първият самолет, втора употреба от собствените военновъздушни сили на Франция, ще бъде в страната "преди края на годината".

"Отлична новина: Гърция току-що обяви намерението си да придобие още шест "Рафал". Заедно ние работим за изграждането на истинска европейска автономия", написа френският министър на отбраната Флоранс Парли в "Туитър".

Припомняме, че през юли тази година френският производител на самолети Dassault Aviation достави първия изтребител "Рафал" на гръцките военновъздушни сили.

Гърция засилва бойната си авиация с френски изтребител

Гърция засилва бойната си авиация с френски изтребител

Договорът е за 2,5 млрд. евро

Доставката на първия самолет е шест месеца, след като Гърция подписа договор с Франция на стойност 2,5 милиарда евро за закупуване на 18 бойни самолета "Рафал", 12 от които използвани.

Доставката на "Рафал" е ясна демонстрация на решимостта на Франция да отговори на очакванията на правителството на Гърция и да участва активно в защитата на суверенитета на страната.

"След Mirage F1 през 1974 г., Mirage 2000 през 1985 г. и Mirage 2000-5 през 2000 г., Rafale вече гордо лети с гръцките военновъздушни сили", каза председателят и изпълнителен директор на Dassault Ерик Трапиер, описвайки "Рафал" като "стратегически играч" за Гърция.

"Рафал" ще играе активна роля, като осигури лидерството на Гърция като основна регионална сила, смятат гръцки военни експерти.