Френският производител на самолети Dassault Aviation в сряда достави първия изтребител "Рафал" на гръцките военновъздушни сили, съобщи АФП.

Агенцията разкрива, че това е станало на церемония в полетния изпитателен център на компанията в Истър в Южна Франция.

На събитието присъстваха гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос и генерал Константинос Флорос, началник на Гръцкия национален отбранителен щаб.

Доставката на първия самолет е шест месеца, след като Гърция подписа договор с Франция на стойност 2,5 милиарда евро за закупуване на 18 бойни самолета "Рафал", 12 от които използвани.

Според компанията, първите шест самолета ще бъдат използвани за по-нататъшно обучение на пилотите и техниците от гръцките ВВС в центъра за обучение на Dassault в Мериняк, преди да бъдат разположени в базата Танагра близо до Атина.

""Рафал" е многофункционален изтребител от последно поколение, което ще позволи на Гърция да осигури своята геостратегическа позиция и да защити националния си суверенитет", заявиха от френската компания.

Доставката на първия "Рафал" е ясна демонстрация на решимостта на Франция да отговори на очакванията на правителството на Гърция и да участва активно в защитата на суверенитета на страната.

"След Mirage F1 през 1974 г., Mirage 2000 през 1985 г. и Mirage 2000-5 през 2000 г., Rafale вече гордо лети с гръцките военновъздушни сили", каза председателят и изпълнителен директор на Dassault Ерик Трапиер, описвайки "Рафал" като "стратегически играч" за Гърция.

"Рафал" ще играе активна роля, като осигури лидерството на Гърция като основна регионална сила, смятат гръцки военни експерти.