Гърция може да отложи или да намали плащанията, които има към притежателите на нейни дългови книжа, въпреки преговорите, които страната води с Европейската комисия и Международният валутен фонд.
Препоръката е на анализаторите на инвестиционната банка Goldman Sachs, съобщи money.bg, цитирайки агенция Bloomberg.

Така южната ни съседка ще си „заслужи" статут на държава в неплатежоспособност, което допълнително ще утежни ситуацията с погасяването дълговете, които има, тъй като лихвите по тях ще подгонят рекордни стойности.

Днес лихвеният спред между 10-годишните гръцки и немски книжа качи до нов 12-годишен връх от 535 пункта (цели 5.35%).

По-рано днес от статистическата служба на ЕС Евростат съобщи, че бюджетният дефицит на Гърция е по-голям от предварително обявения и е достигнал 13.6% от БВП.

През ноември Еврокомисията обяви, че очаква дефицит от 12.7% за Гърция, като в началото на този месец прогнозата бе за дупка в размер на 12.9% от БВП.

Bloomberg отбелязва, че Гърция трябва да плати на кредиторите си 8.1 млрд. евро през май, както и още 28.2 млрд. евро до края на 2011 г.

Веднага след данните еврото се понижи до 1.3370 EUR/USD при 1.3399 в началото на днешната търговия. Водещият индекси Stoxx Europe 600 се понижи с 0.6% до 266.53 пункта, след като по-рано беше отчел повишение с 0.6%.