Гърция разчита на успешна реализация на проекта за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис и на това, че новото правителство на България ще спазва съвместните договорености между Москва, Атина и София.

Това заяви във вторник вечерта гръцкият министър на развитието Костас Хадзидакис, цитиран от РИА Новости.

„Смятаме, че споразумението, което беше подписано, действа, както и задълженията на всички страни, които са го подписали", заяви министърът на парламентарни слушания, посветени на признаването на законопроекта за петролопровода за приоритетен. Новият български премиер Бойко Борисов заявяваше преди встъпването си в длъжност в понеделник, че ще оцени отново всички енергийни проекти, в които се е включила България, в това число и проекта за петролопровод Бургас-Александруполис.

Гръцкият министър нарече Бургас-Александруполис проект от национално значение за Гърция. "Той ще укрепи стратегическите позиции не само на Гърция, но и на всички участници, както и енергийната сигурност на страната ни".

Русия притежава 51% от консорциума за стротелството на петролопровода. 49% си поделят България и Гърция. Руският дял е поделен между "Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт". Мощността на нефтопровода, за чието строителство беше подписано междуправителствено споразумение през 2007г., съставлява 35 млн. тона с възможност за увеличаване до 50 млн. Проектът се оценява на 1, 5 млрд. евро.