Руски петролен танкер беше задържан и не му беше разрешено да отплава към местоназначението си от гръцката брегова охрана, след като беше засечен край бреговете на остров Евбея във вторник, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Служители на бреговата охрана, разговарящи с Катимерини, казаха, че заповедта за конфискуване на кораба е издадена от органа за борба с прането на пари в страната, съгласно насоките за санкции, наложени на Русия от Европейския съюз и НАТО заради нейното нахлуване в Украйна.

Според източници корабът "Пегас", плаващ под руски флаг е бил на път за Пелопонес, за да прехвърли своя товар с петрол на друг кораб, защото е бил повреден и теглен на буксир, според ТАСС, когато е бил застигнат от лошо време и се е "скрил" в закътан залив край град Каристос на остров Евбея, където е бил засечен.

От гръцкото Министерство на корабоплаването заявиха, че корабът е задържан във връзка със санкциите, наложени от ЕС, без да предоставят повече обяснения.

Ройтерс съобщи, че на борда на кораба има 19 членове на екипажа, като същевременно цитира служител на бреговата охрана, който каза, че корабът е бил арестуван, но не и неговият нефтен товар.

Руският корабособственик заяви, че за екипажа няма никаква опасност и на борда има храна за един месец. Той обаче не коментира паричните за задържането на кораба. От руското посолство в Атина заявиха, че са отправили запитване за основанието за задържане на кораб и също не коментират ситуацията.

Припомняме, че някои страни от ЕС, сред които и България, като част от пакета от санкции, забраниха влизането на руски плавателни съдове в пристанищата си, с изключение на такива, превозващи петрол, газ, петролни продукти, различни метали, пшеница и други зърнени храни, торове, фармацевтични продукти и ядрено гориво за гражданска атомна енергия.

Засега няма коментар от гръцка страна за основанието за задържане на кораба, както и коментар от Русия.

Руски кораби заобикалят забраната на ЕС за достъп до европейските пристанища

Руски кораби заобикалят забраната на ЕС за достъп до европейските пристанища

Изключенията важат за медицински, хранителни, енергийни и хуманитарни цели