Цената на газта за потребителите в Молдова може да нарасне с 30%, ако изкупната цена на горивото остане на 646 долара за хиляда кубически метра, каза пред РИА "Новости" вицепремиерът, министър на инфраструктурата на Молдова Андрей Спину.

По-рано той отбеляза, че страната е изправена пред следващия етап на енергийната криза, тъй като през декември изкупната цена на газа беше 450 долара за хиляда кубически метра, а през януари се повиши до 646 долара. Той призна, че увеличението на тарифите е неизбежно и съществува риск от проблеми с изплащането на плащанията към "Газпром".

Молдова изплати дълга си към "Газпром"

Молдова изплати дълга си към "Газпром"

За газа, получен през октомври и ноември

Вицепремиерът добави, че на 20 януари компанията "Молдовагаз" ще даде официална позиция по този въпрос. Решението за повишаване на тарифите ще бъде взето от Националната агенция за енергийно регулиране, която може да не е съгласна с позицията на компанията.

На 29 октомври "Газпром" и "Молдовагаз", след продължителни преговори, удължиха договора за доставка на газ за срок от 5 години, считано от 1 ноември. Условията се оказаха благоприятни за молдовската страна - около $430 за хиляда кубически метра синьо гориво, докато цените на пазара достигат хиляди долари.

МВФ одобри 84,4 милиона долара заем за Молдова

МВФ одобри 84,4 милиона долара заем за Молдова

Като част от финансовата програма на страната

От "Газпром" казаха, че като се вземе предвид ситуацията в Молдова, беше решено договорът да се подпише на практика при условията на молдовската страна, но при навременно 100% плащане на текущото потребление.