Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) одобри днес исканията на Молдова за програма за икономическа реформа в рамките на механизма за разширени кредити (ECF) и механизма за разширено финансиране (EFF).

Одобрението на тези искания позволява изплащането на около 84,4 милиона долара. Общите предвидени плащания по 40-месечните споразумения за ECF/EFF на Молдова биха възлизали на около 590,6 милиона долара.

ЕС помага на Молдова да се справи с газовата криза с 60 милиона евро

ЕС помага на Молдова да се справи с газовата криза с 60 милиона евро

Тези средства трябва да позволят на Молдова да купува газ от алтернативни доставчици

Според МВФ, молдовските власти са постигнали напредък във възстановяването на банковия сектор и укрепването на макрофинансовата стабилност. Въпреки това има рискови фактори като пандемията от COVID-19, сушата през 2020 г. и продължаващият скок на глобалните цени на енергията.

За да получи помощта, Молдова ще трябва да изпълни редица условия: да осигури независимостта на централната банка, да засили борбата срещу корупцията, да увеличи предвидимостта на публичната политика и да укрепи финансовите институции.

Украйна, Молдова и Грузия усилено лобират за членство в ЕС

Украйна, Молдова и Грузия усилено лобират за членство в ЕС

Засега обаче получават само уверения за евентуална подкрепа срещу Русия

Миналата година Молдова и МВФ постигнаха предварително споразумение за заем от 558 милиона долара за следващите три години. Изпълнението му обаче беше затруднено от политическата криза в страната.

Миналото лято МВФ изпрати около 236 милиона долара на Молдова за подкрепа на бюджета и икономиката, включително малкия бизнес.