Европейският съюз (ЕС) ще предостави помощ на Молдова в размер на 60 милиона евро за преодоляване на последиците от енергийната криза. Това съобщи в сряда ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен след среща с молдовския премиер Наталия Гаврилица.

"Искам още веднъж да декларирам нашата пълна подкрепа за страната. ЕК ще предостави 60 милиона евро, за да помогне на Молдова да се справи с настоящата енергийна криза", написа шефът на ЕК в Twitter.

Тези средства трябва да позволят на Молдова да купува газ от алтернативни доставчици. В момента Кишинев обмисля закупуване на газ от страни от ЕС, по-специално Полша и Холандия.

Припомняме, че Молдова получи милион кубически метра природен газ във вторник, 26 октомври. Такъв обем синьо гориво бе доставен от полската нефтена и газова компания PGNiG. От PGNiG припомниха, това е първата доставка на газ за тази страна от неруски източник.

Молдова обяви извънредно положение заради газовата криза

Молдова обяви извънредно положение заради газовата криза

След като Газпром вдигна драстично цените

По-рано молдовската държавна компания Energocom подписа договор с PGNiG за пробна доставка на 1 милион кубически метра синьо гориво.

Миналата седмица беше обявено извънредно положение в Молдова заради енергийната криза и проблеми с доставките на газ за страната. Преди това правителството на републиката поиска от парламента да въведе извънреден режим, за да се ускори процеса на отпускане на средства от бюджета за закупуване на допълнителни обеми газ.

До 1 ноември "Газпром" удължи споразумението с Молдова за доставка на синьо гориво, но цената нарасна до 790 долара за хиляда кубически метра.

Властите в Кишинеу се надяват да сключат нов дългосрочен договор за доставка на газ с руската компания, който все още не е подписан.

За Молдова няма алтернатива на руския газ

За Молдова няма алтернатива на руския газ

"Газпром" запазва пазар