Молдовските власти, които участват в преговорите за нов договор за доставка на газ между компаниите "Молдовагаз" и "Газпром", не виждат алтернатива на руския газ. Това съобщи вицепремиерът, министър на инфраструктурата на Молдова Андрей Спину в интервю за PRO TV.

"В преговорите за доставки на газ ще се ръководим изключително от икономическия компонент и ще купуваме газ там, където е по -евтино", каза Спину. "Що се отнася до Румъния, ние чакаме окончателната цена, но тя ще бъде по -скъпа от руския газ. Цената ще бъде на ниво от $ 1000 за 1000 кубически метра", каза той. Вицепремиерът каза, че е в постоянен контакт със служители, отговорни за енергийния сектор, не само в Румъния, но и в Украйна.

Според Спину, за да получи отстъпка за газ, Молдова е готова да обсъди с Газпром погасяването на дълговете си, както и прилагането на изискванията на Енергийната общност на ЕС, които влияят върху инвестициите на руския газов холдинг в републиката.

Договорът за доставка на руски газ за Молдова изтече през септември.

Миналата година Молдова внесе гориво на средна цена от 148,87 долара за 1000 кубически метра., включително транспортните разходи до границата.

Миналата седмица договорът за доставка на газ за Молдова беше удължен до края на октомври, за да могат страните да завършат преговорите. През този месец обаче републиката ще внася синьо гориво по пазарни цени. Това ще бъде около 790 долара за 1000 кубически метра. Вицепремиерът увери, че вътрешните тарифи няма да се повишат до сключването на дългосрочния договор.