Молдова обяви 30-дневно извънредно положение в опит да се осигури на бившата съветска република по-евтин природен газ от Европа, след като традиционният доставчик Москва повиши цените, информира "Франс прес".

Страната с население от 2,6 млн. души, намираща се между Румъния и Украйна, получава газ от Русия през своя проруски сепаратистки регион Приднестровието и Украйна.

"Газпром" повиши цените от 550 долара за 1 000 куб. метра миналия месец до 790 долара този месец - ниво, което вицепремиерът Андрей Спину настоя, че "не е оправдано и не е реалистично" за най-бедната страна в Европа.

За Молдова няма алтернатива на руския газ

За Молдова няма алтернатива на руския газ

"Газпром" запазва пазар

"Ние сме изправени пред критична ситуация", подчерта премиерът Наталия Гаврилица.

Тя каза пред парламента, че Молдова ще търси доставки от страни от ЕС и благодари на Румъния и Украйна, че вече доставят малко газ.

Въпреки че "Газпром" и дъщерната му компания "Молдовагаз" миналия месец се договориха да удължат съществуващия си договор за доставки до 31 октомври, Гаврилица подчерта, че "Молдовагаз" не държала на думата си.

Компанията не осигурява необходимите количества природен газ, посочи тя, като Молдова получава една трета по-малко от обичайното за октомври.

Премиерът отбеляза, че Молдова и "Газпром" продължават преговорите, но бившата съветска република "няма доверие" в успеха на преговорите и "трябва да предприеме действия" или "да остане без газ".

Молдова гони руските войски

Молдова гони руските войски

Приднестровието остава спорен регион

Едномесечното извънредно положение дава правомощията на молдовската комунална компания "Енергоком" да осигурява газ от други страни.

Недостигът на газ в страната идва на фона на стремително нарастващите цени на газа, за което някои в Европа хвърлиха вината върху Москва, че не осигурява допълнителни доставки, за да окаже натиск върху континента.

Някои експерти изтъкват, че Русия е повишила цените като натиск върху Молдова за избора на проевропейски президент в лицето на Мая Санду през миналата година, която заяви, че иска да върне отцепническия регион Приднестровието обратно в Молдова.

Страната отдавна е разделена относно по-тесните отношения с Европейския съюз или поддържането на отношения с господаря от съветската епоха Москва.

Жена оглави новото правителство на Молдова

Жена оглави новото правителство на Молдова

Парламентът утвърди кабинета с премиер Наталия Гаврилица...