Молдовският президент Мая Санду заяви, че позицията на републиката "относно пълното и безусловно изтегляне на руските въоръжени сили" остава непроменена, съобщи "Интерфакс".

"Нашата позиция относно пълното и безусловно изтегляне на руските въоръжени сили остава непроменена. Същото се отнася и за премахването или унищожаването на боеприпаси (...), които представляват заплаха за сигурността и околната среда за целия регион като цяло. В това начинание разчитаме на подкрепата на международната общност ", - каза Санду в речта си на 76 -ата сесия на Общото събрание на ООН в сряда.

Тя изрази загриженост, че в региона се появяват все повече кризи със сигурността.

"В глобален, взаимозависим свят техните последствия засягат всички. Ако говорим за нашия регион, ние сме сериозно загрижени за влошаването на ситуацията със сигурността в района на Черно море", каза молдовският лидер.

Мая Санду положи клетва като президент на Молдова

Мая Санду положи клетва като президент на Молдова

По време на церемонията Санду разкритикува правителството на Йон Чику

"Оставаме твърдо ангажирани с принципите на мирно, политическо решение на конфликта в региона на Приднестровието", добави Санду.

Освен това тя заяви необходимостта от разработване на ефективни средства за защита на демокрацията в Молдова. Според нея "много фактори застрашават демокрацията", включително дезинформация и корупция.

По-рано Санду вече каза, че счита за необходимо да се изтеглят руските войски от Приднестровието. В същото време тя се обяви за диалог с Русия по този въпрос. Руският външен министър Сергей Лавров определи искането на Санду като "безотговорно".