Новоизбраният президент на Молдова Мая Санду заяви в понеделник, че планира да активизира преговорния процес по приднестровското споразумение във формат 5 + 2, предаде ТАСС.

"Първо трябва да намерим политическо решение в страната, да постигнем консенсус на национално ниво, а след това да активизираме работата във формат 5 + 2, който загуби своята функционалност през последното време", каза тя в интервю за местният Pro-TV канал.

Миналата седмица лидерът на непризнатата република Приднестровие Вадим Красноселски заяви, че преговорите с Молдова са в застой на всички нива, включително междуправителствен диалог.

Додон: Русия да остане в Приднестровието до уреждането на конфликта

Додон: Русия да остане в Приднестровието до уреждането на конфликта

Новият президент на Молдова зае различна позиция по въпроса

Припомняме, че Санду вече се обяви за изтегляне на руските войски от Приднестровието и реинтегриране на самопровъзгласилата се Приднестровска република, която сега е практически под руска окупация.

По думите ѝ, Русия е част от преговорния формат в Приднестровието. Тя обаче изключва варианта за федерализация на Молдова.

Руските миротворци трябва да останат в Приднестровието, докато конфликтът не бъде уреден, казва от своя страна действащият президент на Молдова Игор Додон, неформалният лидер на най-голямата в страната Партия на социалистите на Република Молдова.

Кремъл отхвърли идеята на Санду. Според Москва такъв ход ще доведе до сериозно дестабилизиране.

Оперативната група на руските войски в Приднестровието сега наброява около 1700 души.

Новият президент на Молдова: Русия да се изтегли от Приднестровието

Новият президент на Молдова: Русия да се изтегли от Приднестровието

Мая Санду заяви, че Крим принадлежи на Украйна...

НАТО обяви, че Русия нарушава териториалната цялост на тази страна, като разполага миротворци в Приднестровието. Това заяви по-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.