Руските миротворци трябва да останат в Приднестровието, докато конфликтът не бъде уреден, казва действащият президент на Молдова Игор Додон, неформалният лидер на най-голямата в страната Партия на социалистите на Република Молдова, предаде ТАСС.

"Миротворческата операция в Днестър има международен мандат, в нея участват не само руснаци. Там има и молдовци, както и жители на Приднестровието и украинци", заяви президентът пред телевизия "Молдова 1" във вторник. "Благодарение на тази мисия няма кръвопролития. Тя трябва да остане, докато бъде намерено политическо решение на приднестровския конфликт", подчерта Додон.

Кремъл отхвърли молдовска идея да замени войниците си в Приднестровието

Кремъл отхвърли молдовска идея да замени войниците си в Приднестровието

Според Москва такъв ход ще доведе до сериозно дестабилизиране

Коментирайки изявленията на новоизбрания президент Мая Санду, Додон обеща, че няма да позволи дестабилизация.

"Силно се надявам, че зад тези декларации не стоят големи геополитически играчи, които управляват това и преследват целта да дестабилизират ситуацията в Молдова," подчерта той.

Припомняме, че избраната за президент на Молдова Мая Санду се обяви за изтегляне на руските войски от Приднестровието и реинтегриране на самопровъзгласилата се Приднестровска република, която сега е практически под руска окупация.

В интервю за украинското издание "Европейска правда" Санду заявява, че вярва, че "ще е появи геополитическа възможност за обединяване" на страната. Същевременно тя подчертава, че е за мирно решение на конфликта, "замразен" от 1992 г.

Новият президент на Молдова: Русия да се изтегли от Приднестровието

Новият президент на Молдова: Русия да се изтегли от Приднестровието

Мая Санду заяви, че Крим принадлежи на Украйна...

По думите ѝ, Русия е част от преговорния формат в Приднестровието. Тя обаче изключва варианта за федерализация на Молдова.

Оперативната група на руските войски в Приднестровието сега наброява около 1700 души. Досегашният президент на Молдова Игор Додон, който беше победен от Санду на изборите на 15 ноември, е противник на извеждането на руските войски.

Без да нарича директно Приднестровието "окупирана територия", Санду отбелязва, че сепаратистите там са подкрепяни от Москва.

В коментар за принадлежността на Крим Санду заявява, че полуостровът е украински.

Кремъл отхвърли идеята на новоизбрания президент на Молдова да се заменят руските войници в отцепилото се Приднестровие. Според Москва такъв ход ще доведе до сериозно дестабилизиране.