НАТО очаква контакти с новия президент на Молдова Мая Санду и вярва, че Русия нарушава териториалната цялост на тази страна, като разполага миротворци в Приднестровието. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник на пресконференция след видеоконференция на външните министри на Алианса, цитиран от ТАСС.

Новият президент на Молдова: Русия да се изтегли от Приднестровието

Новият президент на Молдова: Русия да се изтегли от Приднестровието

Мая Санду заяви, че Крим принадлежи на Украйна...

"Молдова е партньор на НАТО и се радвам на възможността да се срещна с новия ѝ президент, когото поздравявам за избирането му. Виждаме как Русия нарушава желанията на различни правителства в близост до алианса, като разполага войски, включително в части от Грузия, на изток Украйна, в Молдова (в Приднестровието). Това е нарушение на териториалната цялост на Молдова и друг пример за това как Русия често нарушава международното право", аргументира се Столтенберг.

Санду по-рано на пресконференция се обяви за изтеглянето от Приднестровието на Оперативната група на руските сили. Тя възнамерява да обсъди този въпрос с руското ръководство. В същото време тя се обяви за замяна на руските миротворци в Приднестровието с цивилна мисия за наблюдение под егидата на ОССЕ.

Додон: Русия да остане в Приднестровието до уреждането на конфликта

Додон: Русия да остане в Приднестровието до уреждането на конфликта

Новият президент на Молдова зае различна позиция по въпроса

Във вторник руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след заседание на Съвета на външните министри на страните, участващи в Организацията на Договора за колективна сигурност (CFM), заяви в онлайн формат, че Москва едва ли ще приеме изявлението.

Руските миротворци трябва да останат в Приднестровието, докато конфликтът не бъде уреден, казва действащият президент на Молдова Игор Додон, неформалният лидер на най-голямата в страната Партия на социалистите на Република Молдова, предаде ТАСС.

"Миротворческата операция в Днестър има международен мандат, в нея участват не само руснаци. Там има и молдовци, както и жители на Приднестровието и украинци", заяви президентът пред телевизия "Молдова 1" във вторник.

Кремъл отхвърли молдовска идея да замени войниците си в Приднестровието

Кремъл отхвърли молдовска идея да замени войниците си в Приднестровието

Според Москва такъв ход ще доведе до сериозно дестабилизиране

"Благодарение на тази мисия няма кръвопролития. Тя трябва да остане, докато бъде намерено политическо решение на приднестровския конфликт", подчерта Додон.