Мая Санду встъпи в длъжност като президент на Молдова, съобщи ТАСС. Церемонията започна с изпълнението на националния химн на Република Молдова, след което председателят на Конституционния съд Домница Маноле прочете решението за одобряване на резултатите от президентските избори. По време на церемонията Санду разкритикува правителството на Йон Чику, което според нея се е провалило в усилията си за борба с коронавируса.

Ден преди това, по време на съвместен брифинг с Игор Додон, който приключи президентския си мандат, премиерът Йон Чику обяви решението си да подаде оставка, за да даде възможност за преформатиране на правителството и парламента след президентските избори, за което настоява опозицията.

Хиляди на протест срещу властта в Молдова

Хиляди на протест срещу властта в Молдова

Миналият месец Молдова избра проевропейският политик Мая Санду

От своя страна Додон предложи новият президент да сформира временно правителство, което да управлява ситуацията до предсрочни избори. Според него Санду ще трябва да преговаря с парламентарните партии, за да обсъди план за разпускане на законодателната власт, както и функционирането на правителството по време на преходния период. Санду се обяви за провеждането на предсрочни парламентарни избори, без да се формира временно правителство след оставката на кабинета на Йон Чику.

Припомняме, преди две седмици хиляди протестиращи се събраха в столицата на Молдова с искане за оставката на правителството и предсрочни парламентарни избор.