На среща на върха в сряда лидерите на Грузия, Молдова и Украйна настояха Европейският съюз да им позволи да започнат преговори за присъединяване към блока. Засега обаче се очаква да получат само уверения за подкрепа срещу евентуална руска агресия, информира Ройтерс.

Еднодневната среща на върха на инициативата "Източно партньорство" подчерта ограничения успех на подхода на ЕС към шестте бивши съветски републики. От тях Грузия, Молдова и Украйна са в териториални спорове с Москва. Лидерите на Армения и Азербайджан присъстват на срещата на върха, но не лобират за членство в ЕС. Президентът на Беларус Александър Лукашенко не дойде на форума.

"Нашата цел е пълноправно членство в Европейския съюз", написа украинският президент Володимир Зеленски в Twitter след разговора си с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Откъси от заключително изявление на срещата на върха, които ще бъдат публикувани по-късно в сряда, показват, че ЕС ще "признае европейските стремежи и европейския избор" на петте държави.

В рамките на инициативата "Източно партньорство" ЕС предлага пари, техническа помощ и свободна търговия, но не и членство. Присъединяването към блока обаче продължава да бъде привлекателна цел за бившите съветски републики, с изключение на Беларус.

Косово подава молба за членство в ЕС

Косово подава молба за членство в ЕС

В Брюксел се проведе заседание на Съвета ЕС-Косово...