Европейският съюз има юридически и физически възможности, за да финансира построяването на заграждения по границите на Литва и Полша с Беларус. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на съвместна пресконференция във Варшава с полския премиер Матеуш Моравецки.

"По оценка на Европейския съвет, въз основа на съществуващите правни норми може да финансира строителството на инфраструктура на границата", заяви Мишел, цитиран от агенция "Укринформ".

Той добави, че за това трябва да бъде взето решение от Европейската комисия.

Литва започна изграждането на 4-метрова ограда с бодлива тел по границата с Беларус

Литва започна изграждането на 4-метрова ограда с бодлива тел по границата с Беларус

Това ще струва 152 млн. евро

По думите му, става дума за инфраструктура с дължина 600-700 километра по границите на Полша и на Литва с Беларус.

Президентът на Европейския съвет подчерта, че трябва да се вземе съвместно решение от всички държави в общността за по-строги санкции срещу Минск.

"Освен това искаме тези санкции да са конкретни, оперативни и ефективни. Затова трябва да обясним на транзитните страни и страните, от които идват (мигрантите - б. ред.), какви ще са последиците от такава политика." - подчерта той.

Страните в ЕС се договориха: хибридната атака е правна основа за нови санкции срещу Беларус

Страните в ЕС се договориха: хибридната атака е правна основа за нови санкции срещу Беларус

Във връзка с умишленото изпращане на мигранти от режима на Лукашенко

Мишел добави, че на авиокомпаниите трябва да са разясни какви са резултатите от решенията им за сътрудничество с Беларус в контекста на хибридната атака срещу Европейския съюз.

"Ако представителите на ЕС не успеят да ги убедят с аргументи, трябва да има готовност за конкретни оперативни санкции", отбеляза той. Според него, ЕС трябва да бъде решителен по този въпрос.

По-рано беше съобщено, че полските власти са взели решение за построяването на модерно заграждение по границата с Беларус, с височина 5.5 метра, на стойност над 1.6 милиарда злоти (над 400 милиона долара). В сряда, 10 ноември, полският премиер Моравецки заяви, че Варшава няма да откаже помощ от страна на ЕС за финансиране на оградата, но ще я построи, дори и без такава помощ.

По-рано "Ройтерс" съобщи, че според ЕК европейското финансиране не трябва да се използва за финансиране на този вид инфраструктура.

Брюксел пак натъртва: финансирането от ЕС не трябва да се използва за бодлива тел и огради

Брюксел пак натъртва: финансирането от ЕС не трябва да се използва за бодлива тел и огради

Във връзка със случващото се на границата между Полша и Беларус

Същевременно ЕС обвини режима на Лукашенко, че се опитва да създаде нестабилност с нова вълна от организирана масова миграция към съюза.

Европейските лидери твърдят, че така Беларус отвръща на санкциите, които бяха наложени на Беларус заради бруталните репресии срещу протестиращи срещу режима.

Полският премиер Матеуш Моравецки обвини Беларус в "държавен тероризъм" заради безпрецедентна мигрантска криза, провокирана от Минск.