Авиокомпания Turkish Airlines може да получи забрана да оперира в Европейския съюз заради транспортиране на мигранти до Беларус, пише изданието EUObserver.

"ЕС ще проучи как да санкционира, включително чрез включване в черен списък, авиокомпаниите от трети страни, които са активни в трафика на хора", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник.

В подобен черен списък могат да попадат Turkish Airlines, Belavia, FlyDubai, Aeroflot и националният превозвач на Беларус, които транспортират мигранти от държави като Ирак, Пакистан, Йордания и други до Беларус.

Литва изпрати войски на границата с Полша и Беларус заради натрупването на мигранти

Литва изпрати войски на границата с Полша и Беларус заради натрупването на мигранти

Литовските власти отказват да кажат колко са войниците и къде точно ще бъдат разположени

Според публикации в изданието Der Spiegel, което се позовава на данни на германските разузнавателни служби, беларуският президент Александър Лукашенко умишлено "води" бежанци в страната, за да ги използва като инструмент срещу ЕС. Министърът на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер дори обвини Минск в организиране на трафик на хора, което нарече форма на "хибридна заплаха чрез въоръжаване на мигрантите". Германското правителство призова и за санкции срещу авиокомпаниите, участващи в тези практики.

Напрежението на полско-беларуската граница ескалира в последните дни, след като близо 3000 мигранти се струпаха там, опитвайки се да влязат в ЕС от беларуска територия.

Брюксел наложи санкции на режима на Александър Лукашенко, след като през май Минск принуди пътнически самолет да кацне в града, за да арестува пътуващ на борда дисидент. В отговор на санкциите Беларус отпусна контрола и започна да окуражава мигранти от Ирак, Ливан и други държави да преминават през нейните граници със страни-членки на ЕС.

Полша допълнително увеличава охраната на границата

Полша допълнително увеличава охраната на границата

Силите за териториална отбрана, които са доброволчески формирования, са в пълна готовност да помогнат на военните

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова и за въвеждане на нови санкции срещу Беларус, които по думите ѝ са необходими, за да бъде избегната "хуманитарна криза и да се гаранатира безопасно завръщане" на миграните в родните им държави.