Шефът на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен призова за нови санкции срещу Беларус заради ситуацията с мигрантите близо до Полша. Ограниченията са необходими, за да се избегне "хуманитарна криза и да се гарантира безопасно завръщане", твърди тя.

Призивът за санкции беше отправен късно вечерта в понеделник, след като фон дер Лайен обсъди продължаващата криза с министър-председателите на съседите на Беларус - Полша, Литва и Латвия.

"Призовавам държавите-членки най-накрая да одобрят разширения режим на санкции срещу беларуските власти, отговорни за тази хибридна атака", каза фон дер Лайен в изявление."

Беларус обвини Полша за хаоса по границата

Беларус обвини Полша за хаоса по границата

Стрелбата се чува от полската страна, според Минск

ЕК също така ще се свърже с ООН, за да проучи вариантите "как да се предотврати разгръщането на хуманитарна криза и да се гарантира, че мигрантите могат да бъдат безопасно върнати в страната им на произход", добави фон дер Лайен.

Припомняме, че по-рано през деня най-малко 3000 мигранти се приближиха до полската граница от беларуска страна, търсейки път в ЕС. Появата на тълпата беше опровергана от полските власти, които я определиха като най-големия опит за влизане в страната "насила".

И беларуските, и полските власти взаимно се обвиняват за хаоса по границата и съобщенията за стрелба.

Полша предупреди за военни провокации на границата с Беларус

Полша предупреди за военни провокации на границата с Беларус

До границата има 4 хил. мигранти, полският президент съкрати посещението си в Словакия заради кризата