Полските власти се опасяват от ескалация на напрежението и военни провокации на границата с Беларус на фона на настоящата миграционна криза. Това съобщи в понеделник на брифинг говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер, съобщава ТАСС.

"Имаме работа с провокации от страна на беларуските сили за сигурност и свързани с тях лица, включително ситуации на насочване на оръжие, така наречената стрелба на сляпо", каза Мюлер. Според него може да е трудно за полските граничари да определят какъв характер е даден изстрел.

"Предполагаме, че в близко бъдеще ескалацията на действия от този тип, която ще бъде от военен характер, може да стигне до ескалация на полската граница. Страхуваме се от това. Такива действия, такива провокации от беларуска страна могат да се появят".

"Използването на оръжие е последното нещо, което искаме да направим", каза представителят на полското правителство.

Полша очаква голям инцидент на границата организиран от Беларус заради мигранти

Полша очаква голям инцидент на границата организиран от Беларус заради мигранти

Полските власти са готови за всеки сценарий, Беларус се надява на изстрели и жертви

Полският президент Анджей Дуда съкрати планираното двудневно посещение в Словакия заради миграционната криза на границата. Това каза в понеделник на брифинг ръководителят на Бюрото за национална сигурност на републиката Павел Солох след среща на полския лидер с представители на правителството за ситуацията на границата с Беларус.

"Президентът реши да промени плановете си за следващите дни. Днес той трябваше да замине за Словакия. Но той реши да съкрати това посещение заради ситуацията, с която се занимаваме", каза Солох и подчерта, че Дуда възнамерява да обсъди ситуацията. със Зузана Чапутова на границата.

Полският президент трябваше да замине на двудневно посещение в Словакия в понеделник. Според Солох новата програма на пътуването се обсъжда със словашката страна.

От 3 хиляди до 4 хиляди мигранти, които искат да стигнат до Полша от Беларус, се намират в непосредствена близост до границата, коментира Мюлер.

"Сега в непосредствена близост до полската граница има между 3000 и 4000 души", каза той. Според Мюлер в Беларус има повече от 10 хиляди нелегални мигранти, "които са готови да преминат границата".

Също така нови самолети от арабски страни, систематично пристигат в Беларус. "Те ще се опитат да преминат полската граница", каза той.

"Имаме работа с много сериозна ситуация", подчерта той, като посочи, че притокът на мигранти се осъществява с подкрепата на беларуските власти.

Полската граница с Беларус сега е защитена от хиляди граничари, с подкрепата на армията и полицията. "Скоро ще укрепим тези сили, особено на онези места, които са под заплаха от нападения от лица, които искат да преминат незаконно границата", каза той. По думите му вече са взети определени решения, но властите са решили засега да не разкриват подробности.

Литва призова ЕС да наложи санкции срещу беларуски летища

Литва призова ЕС да наложи санкции срещу беларуски летища

Естония обяви засилване на хибридната атака на Беларус по границите на ЕС