Полските власти обвиниха Беларус, че се опитва да предизвика голяма конфронтация в понеделник, тъй като кадри в социалните медии показват стотици мигранти, които вървят към полската граница, съобщава "Ройтерс".

Във видео, споделено от беларуската блогърска услуга NEXTA, мигранти, носещи раници и облечени в зимно облекло, вървят покрай магистрала. Други видеоклипове показват големи групи мигранти, седнали край пътя и ескортирани от въоръжени мъже

"Беларус иска да предизвика голям инцидент, дори предпочитат да е с изстрели и жертви: според съобщения в медиите те подготвят голяма провокация близо до Кузница Бялостоцка, че ще има опит за масово преминаване на граничен пункт", каза заместник-министърът на външните работи Пьотр Вавжик пред полското обществено радио.

Лукашенко плаши с Русия да отговорят твърдо на милитаризацията по западните граници

Лукашенко плаши с Русия да отговорят твърдо на милитаризацията по западните граници

Имало какво да се придвижи към границите като отговор

Заместник-министърът на вътрешните работи Мачей Васик написа в Туитър, че "полските власти са готови за всеки сценарий".

Европейският съюз обвини Беларус, че насърчава хиляди мигранти от Близкия изток и Африка да преминат в страните от ЕС през Беларус, като форма на хибридна война в отмъщение за западните санкции срещу Минск заради нарушения на човешките права.

Правителството на белоруския президент Александър Лукашенко многократно отрича да създава мигрантска криза, обвинявайки Запада за преминаването и отношението към мигрантите на границата.

Беларуският държавен граничен комитет излезе с изявление, в което потвърди, че голяма група бежанци се движи по магистралата към полската граница, и заяви, че Варшава заема "нечовешко отношение".

Полша обвини Беларус в организиране на въоръжено трансгранично нахлуване

Полша обвини Беларус в организиране на въоръжено трансгранично нахлуване

Привика шарже д'афeр на страната, за да протестира

Полските власти се опасяват, че повече от 1 милион мигранти може да останат в републиката, ако започнат да ги пуска от Беларус, коментира заместник прессекретарят на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Радослав Фогел. "Ако пропуснем нелегалните мигранти, повечето от тях ще отидат в Германия, откъдето ще бъдат изпратени в Полша. И ние ще останем с един милион такива мигранти, защото Беларус няма да ги приеме отново", каза той.

ЕС, САЩ и Великобритания наложиха санкции на Беларус, след като Лукашенко започна насилствено потушаване на масовите протести след оспорвани избори миналата година.

Благотворителните организации казват, че мигрантите са изправени пред изтощителни условия, докато се опитват да пресекат границата от Беларус, издържат на студено време и липса на храна, вода и медицинска помощ.

Полша допълнително увеличава охраната на границата

Полша допълнително увеличава охраната на границата

Силите за териториална отбрана, които са доброволчески формирования, са в пълна готовност да помогнат на военните

Полските власти съобщиха, че най-малко седем загинали мигранти са открити от полската страна на границата, като непотвърдени съобщения за повече смъртни случаи в границите на Беларус.

Хуманитарни групи обвиняват управляващите националисти в Полша, че нарушават международното право на убежище, като изтласкват мигрантите обратно в Беларус, вместо да приемат молбите им за закрила. Полша твърди, че действията й са законни.

Полският премиер Матеуш Моравецки коментира, че "полската граница не е просто линия на карта. Границата е свещена - за нея е пролята полска кръв".

Полските власти регистрират подготовка за масов щурм на границата от нелегални мигранти от Беларус, коментира прессекретарят на министъра, координиращ работата на полските специални служби, Станислав Жарин. Според него в групата преобладават млади мъже. "Започна най-големият опит за военна инвазия в Полша", добави той.

Полша предупреди за военни провокации на границата с Беларус

Полша предупреди за военни провокации на границата с Беларус

До границата има 4 хил. мигранти, полският президент съкрати посещението си в Словакия заради кризата