Руският енергиен гигант "Газпром" е започнал преговори с представители на Абу Даби да закупи 24,9%, които арабската страна притежава в астрийската енергийна компания OMV, предаде "Ройтерс", позовавайки се на неназован свой източник.

Новината идва дни, след като в Австрия бе сключен договор между Газпром и OMV за строителството на "Южен поток" на територията на алпийската република.

Източникът, който е австрийски депутат, е запознал "Ройтерс", че вече са проведени няколко разговора между представители на Газпром и Международната компания за нефтени инвестиции (International Petroleum Investment Co - IPIC) .

От австрийския дъжавен холдинг OIAG, който държи 32% от акциите на компанията и съгласува всичките си действия с фонда от Абу Даби, посочиха, че не са видели индикации за това, че IPIC иска да продаде своя дял.

Припомняме, преди дни от OMV обявиха „Южен поток" може да бъде изключение от изискванията на Европейския съюз за тръбопроводен транзит.

„Ясно е, че всичко трябва да бъде реализирано в съответствие с европейското право, но в някои области могат да бъдат направени изключения", заяви шефът на OMV.

Според него Европейският съюз трябва да обсъди с „Газпром" възможностите за предоставяне на специален режим. Той допълва, че преговорите по проекта не трябва да се замразяват, а да се ускорят.