Руският монополист „Газпром" и Унгарската банка за развитие подписаха базовото споразумение за изграждането на газопровода „Южен поток".

Споразумението бе подписано от генералния директор на руската компания Алексей Мирел и президента на Банката за развитие Янош Ерош.

Базовото споразумение предвижда изграждането на газопровод, транзит на газ през унгарска територия, както и изграждането на газохранилище в рамките на проекта.

Документът установява основните принципи на сътрудничество между страните на прединвестиционния етап от проекта, а също така на последващите етапи.
Определени са условията на създаване и механизмите на работа на съвместното дружество.

Новото газохранилище на Унгария ще влезе в експлоатация през 2012 - 2013 година , заяви премиерът Ференц Дюрчани. Унгарската част от газопровода трябва да беда построена до 2015 година.

Първият етап ще бъде техническа подготовка. Предвижда се до 2011 година да бъде разработен проекта да окончателното решение по финансиране на строежа. До 2015 година газопроводът ще бъде построен", каза Дюрчани на пресконференция в Москва.

Припомняме, проектът "Южен поток" бе лансиран от енергийните гиганти на Италия и на Русия - ЕНИ и "Газпром".

Преди месец обаче „Газпром" обяви, че изграждането на „Южен поток" ще бъде забавено с година.
От своя страна Италия настоява проектът да бъде обявен за приоритетен за Европейския съюз.

Подобно базово споразумение България и Русия подписаха по време на посещението на бившия вече руски президента Владимир Путин в София.