Директорът „Газпром" започва намаляване на доставките на природен газ за Беларус.

"Ограничаването на доставките ще бъда постепенно и пропорционално на обема на дълга", съобщи директорът на газовия холдинг Алексей Милер.

Припомняме, вчера президентът на Русия на среща с Милер заръча на руската компания да предприеме съответните мерки срещу дълговете на "Белтрансгаз".

Вчера Алексей Милер обяви, че преговорите са завършили без резултат и е безперспективно да бъдат продължавани.

Директорът на „Газпром" уточнява, че мерките ще бъдат предприети, въпреки продължаването на разговорите - от днес вече в друг формат, тъй като в Москва от Минск пристигна спешно сформирана делегация по случая. Първата среща по преговори вече започна.

Украйна предложи тръбите си за руския газ, за да компенсира намаления транзит.
                          Още...

По-късно стана Милер обяви, че Беларус признава размера на дълга си, но предлага разплащането да се извърши на бартерна основа с машини, оборудване и други стоки. По тази причина преговорите с представители на Минск засега са в задънена улица, посочва ИТАР-ТАСС.

Припомняме, за първи път "Газпром" предупреди за огромния дълг на "Белтрансгаз" преди месец. За втори път предупредиха миналата седмица, а президентът Медедев даде ултимативен срок от 5 дни.

От своя страна обаче преди три дни от Беларус отвърнаха, че всъщност „Газпром" е длъжникът и то с 200 000 млн. долара за транзита на синьото гориво за Европа.

Сумата от 200 000 милиона е малко по-голяма от сумата, за която претендира „Газпром" - 192 милиона долара.

Според уверенията на Алексей Милер дори доставките на газ за Беларус да се намалят, от това няма да пострадат доставките за Европа.

"Според мен на този проблем трябва да се гледа по-спокойно. Има техническа възможност да доставяме газ и през Украйна", каза вчера директорът на „Газпром".

Такива уверения, но с обърнати позиции на страните, Милер изразяваше и при газовия конфликт между Русия и Украйна в началото на 2009 година, когато Европа остана на студено.

Припомняме, лично руският президент Дмитрий Медведев предупреди вчера по време на икономическия форум в Санкт Петербург, че страната му няма да прави компромиси и ще спре доставките за Беларус.