Руската компания „Газпром” е получила по дипломатически канали от турските власти първото разрешително за строителството на морския участък от газопровода „Турски поток” в рамките на подготвителните процедури за възобновяването на проекта, съобщава ТАСС, позовавайки се прессъобщение на компанията.  

Шефът на "Газпром" Алексей Милер коментира полученото разрешително, като изтъкна оперативността и сътрудничеството при работата с турските партньори по първия етап от изпълнението на проекта „Турски поток”.

След като Русия се отказа от проекта "Южен поток" заради изискванията на ЕС газопроводът да отговаря на т. нар. трети енергиен пакет, бе решено да се строи "Турски поток". Впоследствие преговорите по проекта бяха спрени, включително и заради обтегнатите отношения с Турция.    

Проектът предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейските части на Турция и след това към границата с Гърция. Дължината на морската част е около 910 км, а на сухопътната на турска територия - 180 км. Мощността на всяка от четирите тръби на газопровода се предвижда да бъде 15,75 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта се изчислява на 11,4 млрд. евро.