Руската газова компания „Газпром" даде зелена светлина за включването на Македония в проекта за газопровод „Южен поток", съобщава РИА Новости.

Това стана ясно по време на срещата, проведена в рамките на икономическия форум в Санкт Петербург, между македонският президент Георге Иванов с руския държавен глава Дмитрий Меведев.

Медведев заяви, че световната икономика, независимо от напрегнатата ситуация в някои райони, започва да се възстановява и изрази надежда, че това ще се отрази на икономическите отношения между Русия и Македония.

По думите му ситуацията в Европа зависи от развитието на успешни и последователни политически решения в редица европейски страни, съобразени с препоръките на Европейската комисия.

Руският президент коментира, че в момента двустранните отношения между Русия и Македония са особено важни, тъй като това ще помогне за решаване на проблемите, които възникват в глобалната икономика.

Той подчерта, че се надява да бъде обсъдено и развитието на търговията между двете страни, както и енергийните въпроси.

От своя страна Георге Иванов изтъкна, че за Македония е важно да „знаят какви са глобалните тенденции на икономическото развитие".

По думите му присъединяването на страната към „Южен поткок" открива възможност за получаване на по-евтини енергоносители и ще доведе до по-стабилна ситуация.

Той подчерта значението на подписването на споразумение за уреждане на клирингови дълг, което, по думите му, ще „отвори нови хоризонти за развитие на двустранните отношения".

Газопроводът „Южен поток", чиято дължина е 900 километра, започва от Джубга, Русия и преминава по дъното на Черно море до Варна.

На Балканския полуостров се разклонява и достига до Южна Италия през Гърция и Йонийско море и до Северна Италия през Сърбия, Унгария и Словения.

Предвижда се по газопровода да се транспортират 63 млрд. куб. м. природен газ годишно, като до 2015 г. по него се очаква да преминават около 35% от общия обем на руските газови доставки за Европа.