От април тази година „Газпром" отменя договорените отстъпки в цената на природния газ за Украйна. Това съобщи шефът на газовата компания Алексей Милер по време на среща с премиера на Русия Димитър Медведев, цитиран от „РИА-Новости".

„Компанията взе решение да не продължи действието на отстъпките от началото на следващия месец, тъй като украинските партньори не изпълняват договореностите, които бяха постигнати при подписването на споразумението", заяви Милер.

Просрочените задължения за доставките на природен газ към момента достигат 1,549 млрд. долара. При тези условия, предприетите от „Газпром" действия, са напълно правомерни, е казал в отговор Димитър Медведев.
През 2013 г. "Нафтогаз Украйна" е получил от Русия около 13 млрд. куб. м газ при средна цена 400 долара за 1000 куб. метра. В декември м.г. Киев получи отстъпка, според която цената за 2014 г. бе определена на 268,5 долара за 1000 кубика синьо гориво. Тогава бе договорено, че дългът на украинската страна към Газпром" в размер на 2,634 млрд. долара ще бъде изплатен на 25-и януари.

Към 14 февруари Нафтогаз Украйна" е изплатил $1,28 млрд. от дължимото за доставките през миналата година и поиска отсрочка за останалата част от дълга до 15 април.

Според подписаното споразумение между двете компании, двете страни определят размера на отстъпката на първо число на първия месец от всяко тримесечие, като се подписва допълнително споразумение до десето число. В случай, че такова не се подпише в установения срок, договорената отстъпка престава да са действа, припомня агенцията.

Енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер заяви пред журналисти в Европейската комисия, че кризата няма да намали доставките на природен газ за Западна Европа. По думите му ЕС има достатъчно резерви при краткосрочно прекъсване на доставките от Русия, но добави, че ситуацията ще стане сложна, ако Украйна се разцепи.

Йотингер също обяви, че ЕС може да плати някои сметки на Украйна към „Газпром". Става въпрос за 2 милиарда долара, които ще бъдат към оказаната финансова помощ за Киев.