"Газпром" отново не резервира капацитета на полския участък от газопровода Ямал-Европа за сряда по време на редовна сесия, съобщиха специализираните енергийни сайтове.

Това става за втори ден поред. Във вторник газопроводът "Ямал-Европа" спря и премина в реверсен режим - сега изпомпва газ през него от Германия за Полша.

Спирането на газопровода и очакванията за по-тежки студове в Европа доведе, че спот цената за Стария континент скочи до нечуваните досега нива - 187,47 евро за MWh или 2189 долара за хиляда кубически метра.

Газопроводът "Ямал-Европа" с дължина 2 хиляди километра може да транспортира до 33 милиарда кубически метра. метра газ годишно.

Германия обяви рязък спад на доставките на газ през газопровода "Ямал - Европа"

Германия обяви рязък спад на доставките на газ през газопровода "Ямал - Европа"

Ямал - Европа" преминава през територията на Русия, Беларус, Полша и Германия

Полският 683-километров участък е собственост на съвместното предприятие EuroPol Gaz и се управлява от националния газопреносен оператор Gaz-System.

Договор на "Газпром" за транзит през Полша приключи преди година. Оттогава мощностите на сегмента се разпределят на търгове.

За газовата година от октомври 2020 г. до септември 2021 г. "Газпром" резервира капацитет на годишен търг, след което направи две месечни резервации за октомври и ноември 2021 г., изкупувайки 35% от капацитета на този тръбопровод.

Газпром одобри план за европейско съхранение на газ

Газпром одобри план за европейско съхранение на газ

Изпомпване на газ в 5 европейски подземни хранилища

Либерализацията на европейския газов пазар доведе до отхвърляне на дългосрочни транзитни споразумения. Те бяха заменени с прозрачно резервиране на търг, за да се премахнат излишните разходи за резервация от цената на газа. В резултат на това изпращачите са свободни да резервират само количеството капацитет, от което се нуждаят, и за времето, когато ще е необходимо.

В същото време "Газпром" се опитва да получи разрешение за "Северен поток-2".