Германия работи активно, за да гарантира, че транзитът на газ от Русия през Украйна до страните от ЕС се запазва не само за следващите две до три години, но и в дългосрочен план. Това заяви в петък вицеканцлерът, министър на финансите на Федерална република Германия Олаф Шолц в интервю за телевизия Bloomberg след срещата си с американския министър на финансите Джанет Йелън.

"Германия вече действа в тази посока. Работим усилено за удължаване на споразумението за транзит на газ между Украйна и Русия. Чувстваме се отговорни за транзита на газ през Украйна в бъдеще, през следващите десетилетия, а не само в следващите две или три години.", каза той.

Преди това САЩ изразиха загриженост, че изграждането на газопровода "Северен поток 2" би довело до спиране на транзита на газ за ЕС през Украйна, което би поставило Киев в неравностойно положение в отношенията с Москва.  Бюджетната комисия към Камарата на представителите в американския Конгрес одобри на 2 юли поправка, чрез която планира да отмени решението на администрацията за отказ от санкции срещу газопровода "Северен поток 2". САЩ от години се противопоставят на изграждането на газопровода в Балтийско море, който трябва да доставя газ от Русия до Германия, заобикаляйки Украйна.

Американската позиция обаче се сблъска с неотстъпчивостта на Германия, която прави всичко възможно, за да бъде завършен тръбопроводът. Канцлерът на Германия Ангела Меркел планира да замине на посещение в САЩ на 15 юли.

Захарова: Защо САЩ продължават да пречат на Германия за "Северен поток 2"?

Захарова: Защо САЩ продължават да пречат на Германия за "Северен поток 2"?

След като Блинкън пред своя съюзник отново се обяви срещу проекта

Руската страна многократно подчертава, че "Северен поток 2" е търговски проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори.