Германското правителство е спечелило милиарди евро от емитирането на дълг тази година благодарение на отрицателните лихвени проценти по ценните книжа. Това се посочва в писмо на държавния секретар на Министерството на финансите Флориан Тонкар до депутат от левицата, предаде Ройтерс.

При емитирането на федерални ценни книжа за финансиране на бюджета и специалните фондове са събрани плащания в размер на около 5,855 млрд. евро, се посочва в писмото на Тонкар в отговор на въпрос на Кристиан Гьорк от крайнолявата партия Linke.

За да се справи с последиците от пандемията от коронавирус, правителството на Германия е взело рекордните 483 млрд. евро на финансовите пазари тази година, което е с около една пета повече от 2020 г., когато емисията достигна предишния си рекорд.

"Средната доходност на емитираните през тази година федерални държавни ценни книжа е минус 0,56%", пише в писмото си Тонкар.

"Въпреки отрицателната доходност германските облигации се продават като топъл хляб. Федералното правителство би могло да продаде още повече облигации без никакъв проблем ", казва депутатът Гьорке.

Германия е на ръба на зимна рецесия

Германия е на ръба на зимна рецесия

Икономиката ѝ ще се свие през четвъртото тримесечие

За следващата година Германската финансова агенция, правителственото звено за управление на дълга, планира емитирането на дълг в размер на 410 млрд. евро.

С рейтинг "ААА", присъден от всички големи рейтингови агенции, германските държавни облигации са много търсени от инвеститорите, тъй като изплащането им се счита за много сигурно.