Германското правителство надценява способността си да намали зависимостта си от руския петрол. Това коментира в. "Ди Велт".

През април министърът на икономиката Роберт Хабек е заявил, че на Русия се падат само 12% от вноса на петрол. По данни на неговото министерство обаче през май този дял е бил около 28%.

Същата цифра Хабек посочи и на 1 май, когато представи втория си доклад за напредъка в областта на енергийната сигурност.

В ЕП настояват за пълно ембарго на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

В ЕП настояват за пълно ембарго на руски нефт, въглища, ядрено гориво и газ

Призовава се за изключване на Русия от Г-20, СПЧ на ООН, Интерпол, Световната търговска организация, ЮНЕСКО и други

"Зависимостта от петрола от Русия е намаляла до 12%, на въглищата - до 8%, а от газа - до 35%", каза икономическият министър.

Според бившия министър на здравеопазването, а сега депутат от ХДС/ХСС Йенс Шпан, който изпрати запитване до Министерството на енергетиката, обаче намаляването на зависимостта от руския петрол до 12% е само спонтанна оценка.

В същото време Министерството на икономиката обяснява разликата между отчетените и действителните данни с факта, че по това време германските вносители вече са заявили възможността да се откажат от договорите с Русия в краткосрочен план след пълното ембарго.

Европейските страни са основния пазар за руски нефт, каза шефът на Роснефт

Европейските страни са основния пазар за руски нефт, каза шефът на Роснефт

Дълго време този отрасъл ще е в ръцете на Русия, Венецуела и Иран

Като цяло германската страна е намалила значително обема на вноса на петрол от Русия след нахлуването й в Украйна, като през март вносът е бил 37%.

Припомняме ви, че по-рано стана известно, че лидерите на страните от Г-7 се договориха да проучат въпроса за ограничаване на цените на петрола и газа от Русия.