Германското министерство на икономиката иска да запази двете атомни електроцентрали Isar 2 и Neckarwestheim 2 в Южна Германия в мрежата като резерв и след края на годината. Те трябва да формират оперативен резерв за осигуряване на доставките до средата на април. Това обяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

По-рано Der Spiegel вече съобщи за намеренията на Хабек, позовавайки се на свои източници.

По този начин Министерството на икономиката иска да гарантира стабилността на мрежата.

Стрес тестът за сигурността на доставките на електроенергия показа, че двете електроцентрали могат да осигурят допълнителен принос към електроенергийната мрежа в Южна Германия през зимата на 2022/23 г., ако е необходимо, заяви Хабек в Берлин.

В Германия спорят за атомните централи

В Германия спорят за атомните централи

Управляващите изглежда избират въглищата пред атома

Нарастващата загриженост заради въздействието на потенциалното спиране на руския газ подхранва дебата в Германия за това дали страната трябва да изключи последните си три атомни електроцентрали, както е планирано.

Припомняме, че френският министър на енергийния преход заяви в края на миналата седмица, че френският електрически гигант EDF се е ангажирал да рестартира всичките си ядрени реактори до тази зима, за да помогне на страната да преодолее широката енергийна криза, влошена от войната в Украйна.