Конституционният съд на Германия отхвърли във вторник правен иск срещу Фонда за възстановяване на Европейския съюз в размер на 750 милиарда евро, според който блокът пое съвместен дълг, за да помогне на държавите членки да преодолеят кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19, предава Ройтерс.

Решението подхранва дебата за това дали ЕС има право да поеме съвместен дълг за други кризи в бъдеще, във време, когато войната в Украйна и произтичащото от това енергийно противопоставяне с Русия принуждават държавите-членки да обявят скъпоструващи програми за помощ.

Икономистът Фридрих Хайнеман каза, че решението е дало сила на онези, които подкрепят подобен подход, добавяйки: "Натискът от Брюксел сега ще нарасне върху (германското) правителство да освободи пътя за дългово финансиране на нови програми на ЕС."

Фондът за възстановяване, наречен Next Generation EU, позволи на Европейската комисия да събере до 750 милиарда евро на капиталовите пазари и да прехвърли парите на държавите-членки чрез плащания, свързани със съвместно договорени реформи и инвестиционни планове, отчасти като безвъзмездни средства и отчасти като заеми.

Средствата трябва да бъдат изплатени от бюджета на ЕС през следващите десетилетия, като Германия ще поеме най-големия дял от всички страни членки.

Решението от вторник отхвърли две конституционни жалби срещу законодателство, прието от парламента на Бундестага през март 2021 г., за ратифициране на мащабната програма за финансиране.

Жалбите бяха внесени от Бернд Луке, съосновател на евроскептичната Алтернатива за Германия (AfD), който напусна партията, след като тя се отклони още повече вдясно, и Хайнрих Вайс, германски бизнесмен.

Съдът постанови, че актът за ратификация не е нарушил правото им на демократично самоопределение, нито "накърнява цялостната бюджетна отговорност на Бундестага".