Германските банки доброволно ще участват в помощите за Гърция. Те ще продължат да поддържат съществуващите кредитни линии и облигации спрямо Гърция.

Готови са да отпускат и нови кредити.

Това заяви германският министър на финансите Волфганг Шойбле след преговори с ръководствата на водещите германски кредитни институти в Берлин.

"Осъзнавайки нашата европейска отговорност и изхождайки от най-новите инициативи за възстановяване на финансовата стабилност в Централна и Източна Европа, ние, като представители на германската икономика сме готови заедно с нашите европейски колеги в общо европейско шествие да допринесем чувствително за актуалния процес на преустройства в Гърция", заяви Шойбле.

Гърция обаче е изложена на опасност от фалит, ако не спазва програмата за оздравяване на държавните си финанси, предупреди германският министър на финансите.

Той посочи, че ако има пропуски в програмата, решена от гръцкото правителство, Международния валутен фонд и Европейската комисия, плащанията ще бъдат спрени. "Атина е длъжна да прилага тази програма", заключи Шойбле.