Сметките за енергия може да достигнат 3850 британски лири (8935 лв) на година към януари, след като Русия допълнително ограничи доставките на газ за Европа, повишавайки цените на едро за тази зима до рекордни върхове, пише британският вестник "Таймс"

Едно типично домакинство е изправено пред плащане на сметка от 500 британски лири (1160 лв) за енергия само през януари, според последната прогноза на консултантската компания BFY, което ще доведе до по-голям натиск върху правителството да предложи по-голяма подкрепа за потребителите.

Сметките за енергия вече се повишиха до рекордните 1971 лири (4570 лв) за година за типично домакинство към април.

Ценовият таван, който ограничава повечето тарифи, сега се прогнозира да се повиши до нови върхове от 3420 лири (7930 лв) през октомври и 3850 лири през януари, според BFY.

Новата прогноза беше обоснована със скока на цените на едро на газа, които се повишиха до най-високите си стойности за всички времена от 5,3 лири (12,30 лв)за терм за предстоящата зима в сряда сутринта, след като Москва допълнително намали доставките през газопровода "Северен поток 1" за Германия. Цените на електроенергията за тази зима, които са силно повлияни от цената на производството на електроенергия от газ, също достигнаха исторически върхове.

Домакинствата обикновено използват най-много енергия в студените зимни месеци и BFY каза, че "въз основа на типичните модели на потребление, това означава, че средният потребител, плащащ чрез директен дебит, сега ще бъде изправен пред сметка от 500 лири само през януари".

Контролираният от Кремъл "Газпром" сега намали доставките през "Северен поток 1" до едва 20 процента от обичайния му капацитет. Компанията се мотивира с проблеми с поддръжката, включващи турбина, заседнала в Германия, но този ход се възприема като използване от Москва на газа като оръжие и умишленото ограничаване на европейските доставки е в отговор на западните санкции. Има опасения, че Русия може напълно да прекъсне доставките. Джема Беруик, старши консултант в BFY, предупреди, че "всички по-нататъшни спадове в потоците ще доведат до допълнителни увеличения на цените".

Европа исторически е разчитала на Русия за около 40 процента от своите газови доставки и лидерите на ЕС са изготвили планове за рационално използване на газ тази зима, като експертите предупреждават, че няма достатъчно доставки на втечнен природен газ (LNG), налични в световен мащаб, за да заменят изцяло доставките по газопроводи от Русия.

Въпреки че Великобритания обикновено получава само около 4 процента от своя газ от Русия, тя е свързана с тръбопроводи с Европа и също зависи от осигуряването на кораби с втечнен газ, което означава, че цените в Обединеното кралство са тясно свързани с тези на континента.

Депутатите от комисията по бизнес, енергетика и индустриална стратегия предупредиха тази седмица, че правителството трябва да даде на домакинствата повече пари, за да им помогне да се справят с растящите сметки тази зима. Съществуващ пакет за подкрепа от 400 лири (928 лв) за всяко домакинство и още 650 лири (1508 лв) за осем милиона от най-уязвимите домакинства беше обявен през май, когато цените на едро бяха по-ниски и енергийният регулатор прогнозираше годишни сметки от 2800 лири (6500 лв) през октомври.

Инфлацията във Великобритания продължава да чупи рекорди

Инфлацията във Великобритания продължава да чупи рекорди

През юни тя достигна нов 40-годишен връх от 9,4%