Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер смята, че най-вероятният сценарий за ситуацията на газовия пазар в ЕС е пълното спиране на доставките на руски газ.

"Ще се подготвим за пълно прекратяване на доставките на руски газ, това е най-вероятният сценарий днес", цитират европейските медии изказването на министъра по време на конференцията "Икономически срещи" в Екс ан Прованс.

Отбелязвайки, че французите не обичат да зависят от другите, той подчерта, че "основната независимост трябва да бъде в областта на енергетиката". "Сега трябва да се организираме, да се отървем от баласта, да сме умерени, да намалим потреблението (...) Сега трябва да вземем решения", каза Льо Мер, подчертавайки, че това предполага всестранно ускоряване на енергийната си независимост.

Той е убеден, че енергийната криза е "най-важната тема през следващите месеци" и подготовката за пълно спиране на руския газ е от съществено значение.

Както смята Льо Мер, "изправени сме пред енергийна криза, която може да окаже много сериозно въздействие върху ежедневието ни, заетостта, функционирането на нашите предприятия, върху френската промишленост като цяло".

Ситуацията с природния газ у нас - каквато с цяла Европа

Ситуацията с природния газ у нас - каквато с цяла Европа

Хранилището в Чирен запълнено на 35%

Припомняме, Франция не получава природен газ от Русия по тръбопровод от 15 юни, след като руският енергиен гигант "Газпром" предупреди тази седмица, че намалява рязко доставките за Европа по газопровода "Северен поток-1" заради "технически проблеми", пише френската редакция на европейското електронно издание The Local. Днес се разбра, че Канада ще върне отремонтирана турбината, заради която Русия заяви, че намалява подаването.

Редица европейски лидери обаче изразяват съмнение, че подаването на газ от Русия към Европа ще се увеличи до степен, така че да може да се запълнят газохранилищата и ЕС да се подготви за зимата.

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията

ЕС се готви за тежка зима и живот с газова примка на шията

Според МААЕ европейските страни няма да могат да попълнят нужния капацитет в газовите си хранилища преди зимата

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че 27-те страни членки на Европейски съюз трябва да направят спешни планове, за да се подготвят за пълно спиране на руския газ в резултат на войната на Кремъл в Украйна.

Европейската комисия вече прие ново законодателство в отговор на несигурността от последната една година с доставките на газ. Регламентът на ЕС за съхранение на газ въвежда изискване запасите от газ в Европа да бъдат запълнени преди зимата на 80% със срок до 1 ноември, а управлението им да бъде защитено от външна намеса.

ЕК иска газовите хранилища в Европа да са пълни на 80% до 1 ноември

ЕК иска газовите хранилища в Европа да са пълни на 80% до 1 ноември

Газохранилищата вече ще се считат за критична инфраструктура