Гърция се подготвя да отбележи 1 май с масови протестни демонстрации и стачки - спират влаковете, блокират пристанищата.

Преди дни стана ясно, че правителството в Атина подготвя нов пакет от икономически мерки. Синдикатите прогнозират ескалация на безработицата и са готови за стачки през май, информира кореспондент на БНР.

Началото на протестните акции бяха поставени от железничарите - влакове се движат само в няколко основни направления, а от тази нощ спира изцяло железопътният транспорт.

Всички пристанищни работници подкрепят първомайската стачка и са готови за демонстрации по гръцките пристанища, които ще останат блокирани 24 часа.
Градският транспорт - автобусите и метрото, също участва в стачката, но ще спира работа почасово, за да извозят участващите в демонстрациите.

През следващата седмица се очаква въвеждане на режим на тока в Гърция след изявлението на синдиката на работещите в Държавната Електрокомпания ДЕИ. Започват щафетни двудневни стачки срещу решението на правителството за приватизация на компанията.

Синдикатите и Комунистическата партия, които по традиция организират първомайските демонстрации, тази година са подкрепени и от всички опозиционни партии.

Припомняме, заради помощта от 110 милиарда евро на ЕС и МВФ, Гърция трябваше да наложи „драконови мерки" и съкращения в редица области, което предизвика недоволството на гръцкия народ. Всичко това доведе до масови демонстрации и протести, които месеци наред блокират страната.